Novinář v popkultuře: Dobrou noc a hodně štěstí

Film Dobrou noc a hodně štěstí je vystavěný na skutečných událostech, které se v 50. letech minulého století odehrávaly ve Spojených státech amerických. Pořad stanice CBS s názvem See It Now v čele s moderátorem Edwardem R. Murrowem skvěle ukazuje, jak investigativní novinařina plní kontrolní funkci. Tento pořad totiž zásadně ovlivnil některá politická rozhodnutí tehdejší doby.

Film začíná rámcovou scénou, kdy Edward R. Murrow přednáší studentům žurnalistiky o médiích, která podávají seriózní informace. Pointa přednášky je pak vlastní děj filmu.  Ten se odehrává výhradně v prostorách televize CBS. Kruh se na konci uzavře, když se scéna vrátí zpět do sálu s promlouvajícím Murrowem, který uzavírá svou řeč.

V pořadu See It Now a v podstatě i v celém filmu hraje zásadní roli právě moderátor pořadu Edward R. Murrow, který vždy v necelé půl hodině vypouští do světa své názory ohledně různých politických situací. Jeho televizní výstup, který se vysílal vždy v úterý večer, však nebyl celý jen jeho zásluha. Na pořadu pracoval až desetičlenný tým. Ten se opíral o nahrávky z vystoupení různých politických představitelů. Většinou se členové pořadu See It Now snažili vyvrátit jejich prohlášení, proto v průběhu celého týdne sbírali různé zdroje informací, které by jim k tomu pomohly.

Tento dějový prvek se několikrát opakuje, největší pozornost je pak zaměřena zejména na projev Edwarda R. Murrowa, jemuž u jeho bezmála půlhodinového projevu nemohla chybět cigareta, která přidávala na vážnosti. Jeden z pohledů pak nabídl srovnání s možnostmi, které jsou dnes a které byly kdysi. Místo čtecích zařízení, které používají moderátoři v dnešní době, stál za kamerou asistent, který moderátorovi ukazoval velké cedule, na nichž byl napsaný celý text.

Porovnání doby se týká i další postřeh. Tak jako se navzájem dnešní mediální domy kontrolují a srovnávají své postoje vůči různým událostem, podobně to dělali i členové pořadu See It Now. Nechávali si do svých pracoven donést vždy několik novinových plátků. Zejména pak pracovníky pořadu zajímalo, jak ostatní média reagovala na Murrowův pořad hned den poté.

I když se pořadu See It Now dost výrazně podařilo zasáhnout a výrazně ovlivnit politické události v době, kdy v USA probíhal otevřený boj proti komunismu, neměl nakonec projekt Murrowa a jeho spolupracovníků úplně šťastný konec. Šéf televize CBS si stěžoval, že od sponzorování pořadu odcházející významní finanční partneři a že lidé údajně touží po zábavě a ne po politických „žvástech“. Pořad nakonec přesunuli na nedělní poledne. S tím, že už se natočí jen posledních pět dílů. Pozoruhodné však bylo, že šéf stanice v debatě s Murrowem zmínil, že žádný z dílů pořadu See It Now nebyl nikdy cenzurovaný.

Přidat komentář